FINN CROSSKART
Tietopankki

Kysymyksiä ja vastauksia

Mistä Crosskartteja voi hankkia?
Uusia Junior-luokkien (Mini, 85 ja 125) Croskartteja saa hankittua Suomesta Vinski Sportilta  Valkeakoskelta ja Set Promotion Oy:ltä Turusta
Valmistajia on Suomessa,  Ruotsissa ja Norjassa. Valmistusmäärät ovat pieniä verrattuna karting- tai moottoripyöriin ja "tehtaat" ovat yleensä pieniä yrityksiä tai jokin konepajan yhteydessä. Rungolle on kuitenkin määritelty tarkat säännöt rakenteen, käytettyjen materiaalien ja valmistuksen laadun mukaan. Jokaiselle rungolle tulee hankkia katsastuskortti AKK:sta

Käytettyjä autoja on vähäisissä määrin myynnissä Suomessa esim. nettimotossa. Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa on myynnissä useita käytettyjä autoja. Pyydä mukaan ko. maan katsastuskortti, niin varmistut että se on ainakin ollut sääntöjen mukainen.

Suomessa ajetaan kilpaa myös isoilla Xtrem crosskarteilla ja uutena luokkana 2019 Xtrem Junior Crosskarteilla. Niissä on nelisylinterinen 600-750 cc moottori, joissa on yli 120 hp. Näitä myy mm. Speedweekend Helsingissä.

Kaikki Crosskartit ajavat sekä FIN RX sarjaa että NEZ sarjaa.

NEZ= North European Zone. On FIA:n Pohjois-Euroopan alue, jolla on oma mestaruussarja eri rata, ralli, karting, rallicross ja autosuunnistus luokissa.

Mitä pitää ottaa huomioon kun hankkii Crosskarttia?
Rungon tulee olla NEZ sääntöjen mukainen, ns. Kiinan mallit eivät täytä näitä sääntöjä. Käytetyissä tulee kiinnittää huomiota päivitettyihin NEZ sääntöihin, rungoista saattaa puuttua vaadittuja putkia tai rakenne on vanhentunut ettei sitä enää kannata päivittää uusien sääntöjen mukaiseksi. Tarkista myös ettei rungossa ole murtumia tai vääntyneitä osia.

Moottorin voi hankkia rungon mukana tai erikseen. Yleensä käytetään motocrosspyörien moottoreita. Moottorin tulee olla päivitettyjen sääntöjen mukainen. Mini ja 85 luokissa osien tulee olla vakioita ja ko. moottoriin alkuperäisesti kuuluvia. Muissa luokissa moottori voi olla viritetty sääntöjen puitteissa. Motocrossmoottoreissa  huoltoväli on lyhyt, joten varaudu huoltoon käytetyn ostossa.
Renkaat ja vanteet on tarkasti määriteltyjä eikä niitä saa käsitellä.
EU maiden ulkopuolelta (esim Norja) tuoduista autoista pitää maksaa ALV 24% Suomessa.

Ketkä voivat ajaa Crosskarttia?
Crosskartin ajamiseen kilpailuissa ei toistaiseksi  vaadita tutkintoa. Jokkistutkintoa suositellaan sinä vuonna kun kuljettaja täyttää 14 vuotta. Luokissa on ikärajat kuljettajille jotka löytyy säännöistä. FIN RX, NEZ kisoissa ja esim. Ruotsin mestaruussarjoissa ajetaan kaikkia luokkia Mini, 85, 125, 250, 650 ja Xtrem.

Kilpailemiseen tarvitaan AKK:n kuuluvan autourheiluseuran jäsenyys ja peruslisenssi. Alaikäisellä kilpailijan huoltajalla tulee olla vähintään mekaanikko tai huoltajalisenssi. Ota yhteyttä alueesi autourheiluseuraan kun haluat lisenssin.

Missä voi ajaa Crosskartilla?
Harjoitella voi suljetuilla alueilla kuten jokkis- ja rallicrossradoilla ja myös moottoriradoilla. Talvella ajaa voi tähän käyttöön hyväksytyillä jääradoilla. Ota yhteyttä oman alueesi autourheiluseuraan harjoittelupaikoista.

Eri luokat lyhyesti

Mini luokassa moottoreina vakio : 2-Tahti: Radne Raket 120 tai 4-tahti tehdasvalmisteinen enintään 270 cc yksisylinterinen moottori keskipakokytkimellä.
Crosskart Minin maksiniopeus on 60 km/h
Kuljettajan ikä 6-11 vuotta

85-luokassa kaikenlainen virittäminen on kielletty.  moottori 85 cc 2T crossikone.
Crosskart 85:n maksiminopeus on 80 km/h.
Kuljettajan ikä 9-13 vuotta

125-luokassa
viritys on toistaiseksi vapaa, moottori 125 cc 2T crossikone.
Kuljettajan ikä 12-16 vuotta

Xtrem Junior luokassa vakio 600 cc 4-syl. 4T mp-moottori, kierrosrajoitin 9000 rpm.
Kuljettajan ikä 12-16 vuotta

Xtrem luokassa vakio 600-750 cc 4 syl. 4T mp-moottori.
Kuljettajan ikä 16-> vuotta


Linkkejä

OHJEET
DH 80 nopeusrajoittimen asennusohje
ENG Manual DH80.pdf
click to download
Ajovarusteopas
Crosskart ajovarusteopas v_02.pdf
click to download
Crosskart valmennus
Varala 2019.pdf
click to download
Varala ohjeet.pdf
click to download

Crosskart myynti ja valmistus

Vinski Sport / Mtec Tiger
Petri Sääskilahti, 0400 932523
http://www.finncrosskart.net/vinski-sport.htm
petri.saaskilahti@kolumbus.fi
http://www.makelaracing.fi/mtec/fi/mtec-2/
https://web.facebook.com/mtecformulatechnology/

SPEEDWEEKEND

Speedcar Xtrem ja Xtrem Junior myynti
 http://www.speedweekend.fi/

SET Promotion / IC-KART
http://www.setpromotion.com/trade/index.php?c=crosskart

NORCART http://www.norcart.no/
BENZON http://www.rd-crosskart.dk/

 

Käytettyjä crosskartteja